piątek, 26 kwietnia 2013

Średniowieczny makaron? Medieval pasta?

Cześć. Potrzebuję Waszej pomocy. Poszukuję wszelkich, pewnych informacji na temat makaronu w Europie. Kiedy się pojawił, kiedy upowszechnił?

Hi there, I need your help. I'm looking for any informations about pasta in Europe. When it appeared and when get popularised.

4 komentarze:

  1. W Tacuinum Sanitatis jest uwzględniony (w znanych mi egzemplarzach z końca XIV wieku). Podręcznik ten wywodzi się z dzieła arabskiego a przetłumaczono go w XIII wieku, więc trzeba prześledzić czy wcześniejsze wersje też zawierają makaron.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej. W godecookery.com jest przepis na makaron z XIV-cznej Anglii. Tu link: http://www.godecookery.com/goderec/grec6.htm

    Nie pamiętam gdzie czytałem, ale w XIV wieku we Włoszech makaron produkowano masowo. W XV wieku powstawały specjalne manufaktury, wyspecjalizowane w tej dziedzinie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Swoją drogą czy lane kluski były w użyciu. Tak mi się przypomniał Twój post jak dziś wcinałem pomidorową z lanymi. Niby banalna rzecz, ale jednak źródła nie mam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję stokrotnie za pomoc.
    Z lanymi nie mam zielonego pojęcia.
    Swoją drogą przez ostatni tydzień na Krymie miałem okazję szamać kilka mediewalnych potraw z makaronem :) W końcu alternatywa dla strączkowych :P

    OdpowiedzUsuń